2024 m. Europos Parlamento rinkimai: rinkėjų aktyvumas mažesnis nei 34,01 proc.

PLbookmaker
5 birželio, 2024
18 Peržiūros

Mūsų patarimas: 2024 m. Europos Parlamento rinkimai: rinkėjų aktyvumas mažesnis nei 34,01

07.06.2024 14:00

Ilgą laiką atrodė, kad Europos Parlamento rinkimai yra aiškus ANO klausimas, tačiau pastarosiomis savaitėmis į kovą įsitraukė ir trišalė koalicija „Kartu”, nors tai yra daugiau taktinis klausimas, kurį į eterį paleido susijusios apklausų bendrovės.

Bet kuriuo atveju aišku viena, kad Europos Parlamento rinkimai yra vieni iš mažiausiai populiarių Čekijoje, todėl tikrai negalime tikėtis tokio rinkėjų aktyvumo kaip per prezidento ar parlamento rinkimus. 2019 m. aktyvumas EP rinkimuose siekė 28,72 %, o tai yra apgailėtinai mažai, nors, palyginti su 2014 m. (18,2 %), jis smarkiai pagerėjo. Šį kartą dar 10 proc. padidėjimo nebus; daugelis partijų viešai kritikuoja ES ir jos veiksmus, todėl rinkėjai yra sutrikę, ar jie turėtų eiti į rinkimus, ar iš esmės nepritaria ES, ar visai nesidomi.

Prie to reikia pridėti ir palyginti švelnią Čekijoje vykusią rinkimų kampaniją, kurią visiškai užgožė neseniai vykusio pasaulio ledo ritulio čempionato sėkmė, kur, priešingai, reitingai mušė rekordus. Prie balsadėžių eina daugiausia rinkėjų, kurie ištikimai tiki partijomis, tačiau jų nėra daug, o jų skaičius kasmet mažėja. Todėl didžiausią rinkėjų grupę sudarys, su nuoskauda perdedant, konkrečių kandidatų šeimos nariai, pažįstami ir draugai, kurie turi aiškų interesą.

Įžymybės ar gerai žinomi vardai turi potencialo pritraukti rinkėjus, tačiau jų nėra daug. Merai yra taip asmeniškai susigadinę ir susikompromitavę, kad pasiekė Danušą Nerudovą, o tai visai neblogas ėjimas, tuo tarpu kitos partijos iškėlė politines struktūras, kurios į EP eina dėl partinių nuopelnų, pavyzdžiui, Klárą Dostalovą, o ne gali apeliuoti į kokius nors neapsisprendusius rinkėjus ar net savo partijos rinkėjus.

Dėl ko statyti:

Rinkėjų aktyvumas, palyginti su praėjusiais Europos Parlamento rinkimais, yra išaugęs, tačiau ne šuoliais, kandidatų pasirinkimas palyginti silpnas, tiksliau, sąrašo viršuje vis dar tos pačios pavardės, kurios Čekijos politikos niekur neperkėlė. Be to, kampanija nebuvo pakankamai stipri, kad pritrauktų daugiau rinkėjų, ir, išskyrus Piratus, nėra nė vienos proeuropietiškos partijos. Į rinkimus ateina mažiau nei 34 proc. rinkėjų.

Pasitikėjimas:

6/10

Rekomenduojamas lažybų tarpininkas šiam statymui:

1XBETStatykite ant 1xbet su 100% premija už pirmąjį indėlį!
Autorius PLbookmaker